Drømmelaget i fotball

2065For mange i Norge er det Rosenborg som er drømmelaget. Mange spiller ønsker å spille for Rosenborg, og mange supportere liker nettopp dette laget. Rosenborg pleier å trekke mye publikum til kampene sine, og laget har historisk sett gjort det svært bra både i Tippeligaen og internasjonalt.

Rosenborg Ballklubb ble etablert i 1917, og har tilnavnet Troillongan. De spiller sine hjemmekamper på Lerkendal Stadion i Trondheim. Supporterklubben kaller seg Kjernen. Da klubben ble stiftet, het den først Odd. Navnet ble endret til Rosenborg Ballklub i 1927. For trøndere er det bare Rosenborg som teller. Ingen andre fotball-lag har samme støtte i regionen.

Historie


Historisk sett har klubben gjennomgått to store gullaldre. Fram til 1960-tallet var klubben ganske ukjent og hadde beskjedne plasseringer, men ved å vinne cupen to ganger og serien to ganger i løpet av 60-tallet, ble de for alvor kjent.

I 1977 rykket klubben ned i andredivisjon, og ble der til 1979. Men deretter gikk det oppover igjen. Midt på 1980-tallet startet klubbens neste gullalder, med seriegull. Da trener Nils Arne Eggen kom tilbake i 1988, ble laget dominerende i norsk fotball. De vant nesten alt som kunne vinnes på 1990-tallet, og var dominerende til et stykke inn på 2000-tallet.

Prestasjoner

Rosenborg har vunnet toppserien i norsk fotball 22 ganger. De har også 9 NM-titler og en Intertotocup-tittel. Ingen andre norske fotball-lag har vunnet så mye. Da klubben vant seriegull nummer 20 i 2006, valgte de å markere det med enda en stjerne på logoen sin. Fram til da hadde logoen bare en stjerne. Med to stjerner fikk de en stjerne for hvert tiende seriemesterskap.

Fra 1992 til 2004 vant Rosenborg Tippeligaen tretten sesonger etter hverandre, noe som svært få lag har klart også i resten av verden. De kvalifiserte seg også til Mesterligaen hvert år mellom 1995 og 2005, unntatt høsten 2003. Med 11 deltakelser, er de et av lagene som har deltatt flest ganger i UEFA Champions League. Den beste plasseringen laget har fått i Mesterligaen var kvartfinaleplassen i 1997. Da spilte de mot Juventus, etter å ha beseiret AC Milan i åttendedelsfinalen. Rosenborg har også slått kjente lag som Valencia CF, Real Madrid, Dortmund, FC Porto og Galatasaray, og spilt uavgjort mot flere andre kjente lag. De har spilt 128 kamper i Mesterligaen, medregnet kvalifiseringer.

Generelt om Rosenborg


Lerkendal Stadion ble innviet i 1947, og fikk flomlys i 1968. Det nye Lerkendal stadion var klart i 2002. Det snakkes også om videre utbedringer og utvidelser av stadion.

Hjemmedrakten er hvit med svarte aktører. Bortedrakten er svart med hvite aktører, og begge draktene har svarte halvringer på ermene og gullring i halsen.

Den Rosenborgspilleren som har skåret flest mål i karrieren er Harald Martin Brattbakk (256 mål).

Rosenborg er den store drømmen både for unge trønderske spillere og for spillere fra resten av landet. Mange av Norges beste spillere har spilt for Rosenborg gjennom årene, også mange landslagsspillere. Laget har mange utenlandske spillere, men legger også vekt på å utvikle egne lokale talenter.

Comments are closed.